Humrahi

ଡାୟାବେଟିସ୍ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ

ମଧୁମେହ ଆହାର ରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର, ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟମ ପରିମାଣରେ ଖାଇବା ଏବଂ ନିୟମିତ ଭୋଜନ ସମୟ ବଜାୟ ରଖିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଏ । ରକ୍ତଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା, ଆପଣଙ୍କ ଓଜନନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଏବଂ ମଧୁମେହ ସହିତ ଜଡିତ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଜଟିଳତାକୁ ରୋକିବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ |

ମଧୁମେହ ଖାଦ୍ୟର ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଫଳ, ପନିପରିବା, ସମଗ୍ର ଶସ୍ୟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଶର୍କରା ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଚର୍ବିକୁ ସୀମିତ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଦିନସାରା ଛୋଟ ଛୋଟ ଅଂଶ ବ୍ୟାପିବା, ସଚେତନ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ସେବନ ଏବଂ ସୀମିତ ମଦ ୍ୟପାନ ଏବଂ ଲୁଣ ସେବନ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ |

ଫାଇବର ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ, ହୃଦୟ ପାଇଁ ସୁସ୍ଥ ମାଛ (ସପ୍ତାହରେ ଦୁଇଥର) ଏବଂ ଆଭୋକାଡୋ ଏବଂ ବାଦାମ ଭଳି "ଭଲ" ଚର୍ବି କୁ ସାମିଲ କରିବା କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତରରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଆମେରିକୀୟ ଡାଇବେଟିସ୍ ଆସୋସିଏସନ୍ ଅଧା ପ୍ଲେଟରେ ଅଣ-ଷ୍ଟାର୍ଚ ପନିପରିବା, ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶସ୍ୟ ପରି କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ରେ ଭର୍ତ୍ତି କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି।

ଅଳ୍ପ ମାତ୍ରାରେ "ଭଲ" ଚର୍ବି, ଫଳ ଏବଂ କମ୍ ଚର୍ବି ଯୁକ୍ତ ଦୁଗ୍ଧ ଖାଇବା କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଏ । ଏକ ପାନୀୟ ପାଇଁ, ପାଣି କିମ୍ବା କମ୍ କ୍ୟାଲୋରୀ ଯୁକ୍ତ ପାନୀୟ ଚୟନ କରନ୍ତୁ। ପଞ୍ଜୀକୃତ ଡାଏଟିସିଆନଙ୍କ ସହ ପରାମର୍ଶ କରିବା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିପାରେ । ମଧୁମେହ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବ୍ୟତୀତ, ମଧୁମେହ ଆହାର ଭବିଷ୍ୟତରେ ହୃଦ୍ ରୋଗ, କେତେକ କର୍କଟ ଏବଂ ହାଡ଼ର କମ୍ ପରିମାଣ ର ଆଶଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ।9,10,11