Humrahi

ଠିକ୍ ଖାଆନ୍ତୁ ଏବଂ ମଧୁମେହ ସହିତ ଭଲ ଭାବରେ ବଞ୍ଚନ୍ତୁ 

ମଧୁମେହ ରୋଗର ମୁକାବିଲା ସମୟରେ ଉଚ୍ଚ ମାନର ଜୀବନ ଧାରଣ ପାଇଁ ରକ୍ତ ଶର୍କରାକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିବା ଜରୁରୀ ଏବଂ ଏହା ହାସଲ କରିବାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହେଉଛି ଏକ ସୁସ୍ଥ ଖାଦ୍ୟ ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରିବା | ସରଳ ଭାଷାରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ଭଲ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଉପଯୁକ୍ତ ପରିମାଣରେ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟରେ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ଯଥାସମ୍ଭବ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ବଜାୟ ରହିଥାଏ ।

ଏଥିପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି:

    1. ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ବାଛିବା: ଏହା ଚିହ୍ନିବା ଜରୁରୀ ଯେ ସମସ୍ତ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ । ତେଣୁ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଥିବା ଖାଦ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଅଂଶ ଆକାର ବିଷୟରେ ସଚେତନ ଚୟନ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଉତ୍ସ, ଯେପରିକି ବ୍ରାଉନ୍ ରାଇସ୍, ବକ୍ୱିଟ୍ ଏବଂ ପୂରା ଓଟ୍ ସ ଭଳି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶସ୍ୟ ସହିତ ଫଳ, ପନିପରିବା ଏବଂ ଛେନା, ବିନ୍ସ ଏବଂ ଡାଲି ଭଳି ଡାଲି, ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରେ । ଏଥିସହ ଧଳା ରୁଟି, ଧଳା ଚାଉଳ ଏବଂ ଅତ୍ୟଧିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଶସ୍ୟ ଭଳି କମ୍ ଫାଇବର ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ର ସେବନ କମ୍ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
    2. ଲୁଣ ସେବନ କୁ ସୀମିତ କରନ୍ତୁ
    3. ଲାଲ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମାଂସ ସେବନ ହ୍ରାସ କରନ୍ତୁ: ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଏହା ବଦଳରେ ଲେମ୍ବୁ (ବିନ୍ସ ଏବଂ ଡାଲି), ଅଣ୍ଡା, ମାଛ ଏବଂ କୁକୁଡ଼ା (ଯେପରିକି ଚିକେନ୍ ଏବଂ ଟର୍କି) ଏବଂ ଅଣସାମଳ୍ପିତ ବାଦାମ ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଉପରେ ବିଚାର କରନ୍ତୁ।s
    4. ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି
    5. ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଚର୍ବି ଚୟନ: ଅପରିଷ୍କାର ବାଦାମ, ମଞ୍ଜି, ଆଭୋକାଡୋ, ତୈଳଯୁକ୍ତ ମାଛ, ଅଲିଭ୍ ତେଲ, ରାପସିଡ୍ ତେଲ ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ତେଲ ଭଳି ଖାଦ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଚର୍ବି ମିଳିଥାଏ ।
    6. ମିଶ୍ରିତ ଚିନିକୁ କମ୍ କରିବା
    7. ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ମଦ୍ୟପାନ କରନ୍ତୁ
    8. ଭୋଜନ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଖାଦ୍ୟରୁ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ସଂଗ୍ରହ30