ডায়েবেটিছ থকা লোকসকলৰ মাজত গোটেই বছৰটো ডায়েবেটিছ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ যোগেদি, মৃত্যু আৰু বিকলাঙ্গতাৰ প্ৰাথমিক কাৰণ স্বৰূপ হৃদৰোগ, ষ্ট্ৰোক আৰু দূৰাৰোগ্য বৃক্ক ৰোগৰ দৰে জটিলতাসমূহৰ পৰা ৰক্ষা পাব পাৰি। অৱশ্যে, উৎসৱৰ বতৰত হয়তো এই কাম কৰাটো বিশেষভাৱে কঠিন হ'ব।
"দিৱালী"ৰ দৰে উৎসৱবোৰৰ কেন্দ্ৰবিন্দুৱেই হৈছে খাদ্য, য'ত প্ৰায়ে প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভজা, অধিক চৰ্বিযুক্ত খাদ্য আৰু মিঠাইৰে ভৰপূৰ বৃহৎ নৈশভোজবোৰ অন্তৰ্ভুক্ত থাকে যিবোৰত মাত্ৰাধিক কেল'ৰি থকাৰ লগতে চেনী আৰু ঘিউৰে পৰিপূৰ্ণ হয়। ইয়াৰ উপৰিও, দিৱালীৰ সময়ত আদান-প্ৰদান কৰা আটাইতকৈ জনপ্ৰিয় উপহাৰটোৱেই হৈছে মিঠাই আৰু অতি বেছি কেল'ৰি থকা শুকান ফল-মূলবোৰ। ডায়েবেটিছ থকা লোকসকলকে ধৰি বেছিভাগ লোকেই অতি বেছি কেল'ৰি আৰু চেনীযুক্ত খাদ্য বহু বেছিকৈ ভোজন কৰিব পাৰে, যি তেওঁলোকৰ ব্লাড ছুগাৰৰ মাত্ৰাসমূহ প্ৰভাৱিত কৰিব পাৰে।
ভোজ আৰু উপবাস দুয়োটাৰ দ্বাৰাই ব্লাড ছুগাৰৰ মাত্ৰাবোৰ প্ৰভাৱিত হ'ব পাৰে। বহু সময় নোখোৱাকৈ থকাৰ ফলত হাইপোগ্লাইচেমিয়া বা নিম্ন ব্লাড ছুগাৰ হোৱাৰ বিপৰীতে বেছিকৈ ভোজন কৰাৰ ফলত, বিশেষকৈ চেনীযুক্ত আৰু চৰ্বিযুক্ত খাদ্যবোৰে হাইপাৰগ্লাইচেমিয়া সৃষ্টি কৰিব পাৰে বা ব্লাড ছুগাৰৰ মাত্ৰাসমূহ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। অনিয়মীয়া ধৰণে ভোজন কৰাৰ ফলত এটা সাম্ভাব্য মাৰাত্মক অৱস্থা ডায়েবেটিক কিট'এচিডোচিছ আৰু ডিহাইড্ৰেশ্যন হ'ব পাৰে। এই জটিলতাবোৰ এৰাই চলিবলৈ, কিছুমান ব্যক্তিয়ে আনকি নিজৰ ডায়েবেটিছ নিদানৰ ঔষধপালিও সলনি কৰিবলগীয়া হ'ব পাৰে।
বহুতো লোকৰ ক্ষেত্ৰত, উৎসৱবোৰে ব্লাড ছুগাৰৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰা মানসিক চাপপূৰ্ণ সময়বোৰ লৈ আহিব পাৰে। ৰোগীসকলৰ বাবে নিয়মীয়া টোপনি বা ব্যায়ামৰ ৰুটিন বৰ্তাই ৰখাটো কঠিন হ'ব পাৰে। শেষত গৈ ডায়েবেটিছ ৰোগীসকলে ঔষধৰ পালিবোৰ ল'বলৈ পাহৰি যাব পাৰে আৰু নিজৰ ব্লাড ছুগাৰৰ মাত্ৰাবোৰ পৰ্যাপ্তভাৱে নিৰীক্ষণ নকৰিবও পাৰে।
আপোনাৰ ডায়েবেটিছ চিকিৎসা পৰিকল্পনা অনুকৰণ কৰাত আৰু এক স্বাস্থ্যকৰ জীৱনশৈলীৰ দিশে অগ্ৰসৰ হোৱাত আপোনাক সহায় কৰিবলৈ ইয়াত কিছুমান সূচক দিয়া হৈছে: